2 Inspirerende Mindfulness Boeken voor op Vakantie + Mindfulness App

 

Regelmatig krijg ik de vraag of ik niet enkele boeken kan aanraden. Voor deze blogpost heb ik daarom even nagedacht welke literatuur op het vlak van mindfulness inspirerend kan zijn voor een zo breed mogelijk publiek.

 

Tip 1: The Power of Now / De Kracht van het Nu (Eckhart Tolle)

En pats! Het eerste boek dat ik je zou willen aanraden bevat al direct geen enkele specifieke mindfulness-oefening. Maar vooraleer je deze tip overslaat, zou ik je toch aanraden even verder te lezen. Dit unieke boek geeft je namelijk een heldere en inspirerende inleiding op de levenshouding waarmee alle mindfulness- “oefeningen” hun volle betekenis krijgen. Zicht krijgen op de fundamenten van mindfulness is volgens mij erg relevant om de kracht van aanwezig-zijn in het ‘nu’ te kunnen ervaren. Of in gewone mensentaal: als je niet ten volle beseft waarom zo’n “beetje stilzitten” nut zou kunnen hebben … hoe kan je het dan in godsnaam gaan volhouden? šŸ™‚ Je wordt dan immers nog meer geconfronteerd met je opwellende gevoelens en machteloosheid zonder over gepaste handvaten te beschikken er mee om te kunnen gaan.

De auteur van dit boek is niet de minste. Eckhart Tolle geeft al vele jaren ‘low-profile’ en duidelijk (spiritueel) advies. De man heeft zelf ook een verleden van depressie en eenzaamheid achter de rug dus spreekt ook vanuit zijn eigen ervaringen. Hij slaagt er telkens in om moeilijke, filosofische concepten uit het Oosten te vertalen naar een westers publiek zonder daarbij in te boeten op kwaliteit.

Soit, als je hem kan lezen in het Engels, dan zou ik zeker de The Power of Now aanraden. Maar het boek is ook vertaald naar het Nederlands (De Kracht van het Nu). Naast het basisboek The Power of Now zijn er trouwens ook andere variaties verschenen die verder bouwen op de inzichten uit deze klassieker. Zoek gerust eens naar Eckhart Tolle en lees eens door de vele reviews van andere lezers. Ik ben er zeker van dat er vast een boekje bestaat dat je aanspreekt. De boeken zijn natuurlijk ook te krijgen in je boekhandel.

Tip 2: Mindfulness – In de Maalstroom van je Leven (Edel Maex)

De bekende psychiater Edel Maex is Ć©Ć©n van de eerste hulpverleners die Mindfulness heeft geĆÆntroduceerd in BelgiĆ«. Ook hij heeft enkele boeken op zijn naam staan die je makkelijk kan vinden in de boekhandel. Het boek ‘In de Maalstroom van je Leven‘ wordt bij heel wat beginnende beoefenaars als positief ervaren. Wil je ook nog een begeleidende audio-cd dan kan je best ook kijken naar “Werken met Mindfulness- oefeningen“.

 

Extra Tips & een Engelstalige Mindfulness App!

Je kan natuurlijk ook in je favoriete zoekmachine of (online) boekenwinkel het woordje Mindfulness intypen. Bij sommige boeken zit ook een oefen- cd. Ik zou je echter aanraden steeds de reviews te lezen van andere beoefenaars en te letten op de mate aan zweverigheid & saaiheid in de stem. Ps: Het boek Start Vandaag met Lichter Leven wordt blijkbaar ook goed onthaald, maar ik heb het zelf nog niet doorgenomen.

Een andere erg mooie bron is de ap van Headspace (voor Android en iOs). Deze app is in het Engels, maar is erg goed. De eerste tien basislessen zijn trouwens gratis. De uitvinder van deze app – Andy – legt trouwens erg goed de ‘why and how’ uit van mindfulness. Het dient gezegd dat ik deze app regelmatig zelf gebruik.