Cursus Psychologische Stabilisatie

met Freek Dhooghe en Niki Herckens

Donderdag en vrijdag 14 en 15 december 2017 in Zottegem

Vanuit eigen ervaring – zeker in de hulpverlening – kennen we allemaal het essentiele belang van kalmte en veiligheid in het contact en in de wisselwerkingen met de ander. Elke hulpverlener heeft zo wel zijn/haar eigen stijl ontwikkeld om de ander in eerste instantie tot rust te brengen vooraleer verder te kunnen (be)handelen.

In deze workshop willen wij naast een toegankelijke wetenschappelijke kennisoverdracht over de fysiologie van ons lichaam en de wisselwerking met het brein, concreet aan de slag gaan met ervaringsgerichte oefeningen rond stabilisatie. Het doel is om de theoretische uitleg meteen aan den lijve te ondervinden. Wanneer je éénmaal zelf ervaren hebt wat stabilisatie met jou doet, wat het effect is in in termen van lichaamsrust – agitatie verminderen en immobilisatie opheffen – dan wordt het je vanzelf nog veel duidelijker waarom stabilisatie zo essentieel is. Deze aanpak versterkt ook je eigen innerlijke rust die de ander automatisch beinvloedt (in de neurologie gekend als het effect van spiegelneuronen).

Bij de kennisoverdracht baseren we ons op de Polyvagale theorie van Porges en ander recent neurologisch onderzoek, en maken we meteen een vertaalslag naar wat dit concreet kan betekenen in menselijke ontmoetingen.

Misschien ken je de achterliggende kennis wel, maar ben je nieuwsgierig naar nieuwe technieken. Of misschien wil je juist meer inzicht krijgen in hoe ons lichaam en de psychofysiologie in verband staat met ons brein en omgekeerd. Theorie en ervaringsgerichte oefeningen zullen beiden aan bod komen en laten we hand in hand gaan.

Meer info op: http://integrativa.be/spip.php?article190&lang=nl