EMDR and Dissociation – The Progressive Approach

Auteur: Mosquera, D., Gonzalez, A.
Titel: EMDR and Dissociation – The Progressive Approach

Dit boek behoort zonder enige twijfel in mijn top 3 van EMDR- boeken … 😉

Is EMDR inschakelen bij patiënten met een complexe dissociatieve stoornis een goed idee? Zeker en vast! Dolores Mosquera en Anabel Gonzalez beschrijven in dit boek aan de hand van hun “progressive approach” hoe het stapsgewijs kan.

Om er recht in te springen: de belangrijkste bijdrage van deze auteurs is de uitbreiding van het onderliggende model van EMDR.  Het initiële, AIP- model, is immers sterk gefocust op het anpakken van dysfunctioneel opgeslagen herinneringen. Deze herinneringen leiden tot het ontstaan van pathologie. Als we de herinneringen opnieuw kunnen integreren in het brein, dan heeft dit zijn invloed op de klachten, aldus Francine Shapiro.

Maar deze manier van denken is niet voldoende wanneer we aan de slag willen gaan met cliënten met een complexe dissociatieve problematiek. In veel gevallen zijn deze mensen namelijk niet in staat een duidelijk narratief van hun leven te brengen. Zo herinneren zich soms grote stukken van hun verleden niet, vertonen ze sterke defensieve reacties (verlammende schuld, diepe schaamte, idealisatie, projectie) en intense dissociatieve reacties tijdens en tussen de sessies. Probeer dan maar eens de herinneringen te vinden!

De auteurs stellen daarom voor om het klassieke AIP-model van DSM (dysfunctionally stored memories) uit te breiden naar DSI (dysfunctionally stored information). Op deze manier wordt het een pak duidelijker hoe we kunnen werken met de vele problemen op het vlak van emotieregulatie, hechting, overdracht, vertrouwen- wantrouwen, zelfzorg, …

Al deze zaken worden stap voor stap en aan de hand van concrete voorbeelden duidelijk gemaakt.

Gouden tip: als je ooit Dolores of Anabel live kan meemaken – zeker doen! Hun lezingen zijn gevuld met een pak videomateriaal.

Samenvattende conclusie

 Echte “eye opener”
 Bevat tal van aanpakken om EMDR in te schakelen met de meest complexe problematieken
 Bevat praktische voorbeelden, recht uit de praktijk
 Mooie referentie voor zowel beginnende als gevorderde therapeuten!

 Als het dan toch moet … de vele taal- en tikfouten in het boek zijn jammer.

Waar kan ik het boek vinden?


Een overzicht van alle boeken voor therapeuten kan je hier vinden.