Kan je Gek worden van Angst?

“Kan ik gek worden van angst?” is naast “Ben ik de enige persoon die onbehandelbaar is … ?” één van de meest voorkomende vragen van cliënten die mijn praktijk rond angstproblemen bezoeken.

Het antwoord op deze vraag is kort en krachtig. Neen. Je kan niet ‘gek’ worden van angst … en ja, zelf al VREES je dit de hele tijd.

Er bestaat een groot en duidelijk verschil tussen ‘gek zijn of worden’ en de ‘intense angst hebben om gek te kunnen worden’.

1. Wat houdt ‘gek zijn of worden’ écht in?

Als we even kijken wat de klassieke betekenis van gek zijn/worden is, dan komen we vaak op volgende observaties uit:

[1] De controle verliezen van lijf en gezond verstand
[2] Stemmen horen en dingen zien
[3] Wegkwijnen in de uithoek van de psychiatrie

In bovenstaande gevallen zijn er echter vaak al duidelijke en ernstige klachten aanwezig vóór de uitbraak van de problematiek.

Voorbeelden zijn: dagenlang op je kamer zitten zonder te eten, periodes van extreme achterdocht en vreemde ideeën (bv: de opvatting dat een familielid hem/haar wil vergiftigen, …).

Personen met een ernstige, psychiatrische aandoening (bv: psychose, bipolaire stoornis, …) spreken trouwens anders over hun klachten. Het vermogen ontbreekt om te reflecteren over de ervaringen die iemand meemaakt.

De conclusies zijn ZONDER ENIGE TWIJFEL juist en correct.
De ideeën zijn geen ideeën, maar waarheden.

 

2. Ik Twijfel … dus ik ben … niet Gek!

Personen met angst vertonen bovenstaande symptomen zelden. Als ze al zouden optreden, dan kunnen ze altijd het ‘vreemde karakter’ van hun ervaringen herkennen en in vraag stellen. Dat laatste is een teken van mentale gezondheid.

Ze rapporteren natuurlijk wel ongerust te zijn over de razende gedachten en gevoelens.
Hierdoor gaan ze op zoek naar hulp of speuren ze het internet af in de hoop een definitief antwoord te krijgen op hun lijden.

 

3. Met andere woorden

Mensen met een angstproblematiek twijfelen voortdurend of de KANS niet ZOU KUNNEN bestaan dat ze gek gaan worden maar herkennen tegelijkertijd dat deze angst buitensporig is. Dit is natuurlijk niet aangenaam, maar wel een duidelijk teken van mentale gezondheid.

Bij personen met een ernstige psychiatrische aandoening ontbreekt deze twijfel vaak & zijn de symptomen van een hele andere orde.

Een gedachte over “Kan je Gek worden van Angst?

  1. Pingback: Lezersvraag – “Kan ik Gek Worden van Angst?” (2) | Angstvrij.be | Psycholoog Kessel-Lo en Leuven

Reacties zijn gesloten.