Omgaan met Angst voor Terreur – Niets Is Wat Het Lijkt

Lezersvraag: bijna dagelijks verschijnen er in de krant en op het nieuws berichten over terreuraanslagen.  Deze dingen blijven uren door mijn hoofd spoken. Ik heb schrik dat er iets ergs zal gebeuren met mijn dierbaren en dat ze hen van me zullen afnemen.  Hoe kan ik beter omgaan met deze angst?

Niets is wat het lijkt.

Want zelfs met alle berichten op de radio, het internet en de televisie leiden mensen (zonder angst) hun leven quasi even zorgeloos als ervoor.

De gedachten hinderen hen niet. Ja, zelfs als ze in de buurt hebben gewerkt van de plaats waar zo’n laffe daad is gepleegd. De meesten hoeven deze gedachten niet bewust weg te duwen. Het gaat automatisch.

Nu ik weet wat je zou kunnen denken. “Zie je nu, ik ben niet sterk genoeg om deze gedachten uit te filteren”. Of – “Ik ben de zwakkeling want ik laat me meeslepen”. Maar let nu even op. Ik kan je echter verzekeren dat dit niet het geval is.

Zoals ik al zei: niet is wat het lijkt.

De kern van de angst ligt niet in de buitenwereld, maar in jezelf.

De berichten op de radio doen in eerste plaats iets bewegen in je innerlijke wereld. Bewuste en onbewuste gebeurtenissen uit het verleden komen van onder het stof.

Sta eens even stil bij zo’n radiobericht & observeer eens even welke negatieve overtuiging er opkomt over jezelf.

Is het: “Ik ben machteloos?”

Of eerder “Ik ben schuldig?”

Of misschien wel: ik ben niet goed genoeg?

Of zelfs “ik ben het niet waard (om gelukkig te zijn?)”

Het gaat hier niet om wat je denkt dat het juiste is. Het gaat er om wat je gevoel je wil laten geloven. Deze straffe zelf- overtuigingen verwijzen namelijk ALTIJD naar belangrijke kern-thema’s uit het verleden.

Stel dat je thuis erg veel hebt gemist. Stel dat je weinig of geen ondersteuning hebt gekend of begrip voor je gevoelens … of nabijheid hebt ervaren … of werd bestempeld als lastig als je contact wou maken dan zou het kunnen dat je als antwoord op deze ervaringen die fundamentele erkenning voor jouw persoon gaat zoeken in de buitenwereld.

Ze zal je gaan vasthechten aan elke kleine en grote relatie die betekenis heeft voor jou. En enkele kleine MOGELIJKE wijziging in deze relaties kan dan angst gaan oproepen om te verliezen wat je niet opnieuw wil verliezen. Je diende het immers al te stellen met broodkruimels.

Ik nodig je uit even bij het volgende inzicht stil te staan:

je hebt geen angst voor terreur

je hebt angst voor het verlies van een belangrijke relatie met anderen

één waar je keihard voor hebt  moeten knokken

en die veel betekenis heeft voor jou 

Niets is dus wat het lijkt. 

Een prikkel in de buitenwereld zet dus iets aan in je binnenwereld. Een belangrijkste stap kan zijn dat de symptomen die je nu voelt hints zijn voor de oplossing. Hints zijn voor je eigen heling. Eens je zacht contact maakt met je binnenwereld en de achterliggende gevoelens van:

  • onmacht
  • kwaadheid
  • frustratie
  • verdriet
  • eenzaamheid

erkenning geeft, kan het lichaam ze loslaten. Het diepe besef kan ontstaan dat je deze gevoelens en bescherming TOEN nodig had om er iets van te maken.  Het diepe besef kan daarna komen dat je nu meer keuze hebt dan toen.

En tenslotte:

de terreur die je dus het meest vreest

is eerder de terreur van vroeger

dan de terreur van nu

is eerder de terreur binnenin

dan de terreur in de buitenwereld