Online Angstprogramma – We Werken Naarstig Verder!

Hoe zit het nu met dat angstprogramma?, vroeg een cliënt me onlangs. Antwoord: goed hoor.  We werken verder.  Trager dan verwacht, maar het komt eraan!

Zoals je al weet ben ik al een tijdje bezig met de uitwerking van een online angstprogramma. Kort voor Nieuwjaar had ik dan ook beloofd dat ik je stap voor stap door het aanstormende programma zou loodsen. Ondertussen zijn we al eind februari en moet ik bekennen dat het allerminst eenvoudig is zo’n project tot de laatste loodjes uit te werken.

De combinatie met mijn praktijk, de lesopdracht en onze driejarige bengels zorgen vaak voor een pak “begrijpbare excuses” om “dit” of “dat” toch nog even uit te stellen. Maar geen paniek (hum, foute woordkeuze). Ik kan toch ook niet zeggen dat ik heb stilgezeten. Zo heb ik:

  • eerst een pak mensen met paniekaanvallen geïnterviewd & daarbij goed onderzocht waar de belangrijkste problemen, noden en vragen lagen.
  • vervolgens specifieke doelstellingen uitgewerkt op basis van deze problemen, noden en vragen.
  • nagedacht over de format (video)
  • een pak technische uitwerkingen uitgeprobeerd

Tenslotte heb ik met de hulp van een ontwerpbureau voor een gloednieuw en krachtig logo gekozen.

 

Hoe zal het programma eruit zien?

Het programma zelf zal uit een aantal onderdelen bestaan die op elkaar voortbouwen:

1. De eerste bouwsteen is goed BEGRIJPEN wat je hebt.

En als we het hebben over BEGRIJPEN dan bedoel ik ‘OP ZO’N MANIER DE UITLEG KRIJGEN DAT JE OOK WERKELIJK OVERTUIGD ZAL GERAKEN VAN HET FEIT DAT HET ENKEL ANGST IS (en geen andere vreselijke aandoening).

Veel mensen die ik heb geïnterviewd vertelden me namelijk dat de uitleg van hun hulpverlener nooit echt kon overtuigen. Enkel van iemand horen dat het ‘maar angst is’, is vaak onvoldoende om gericht tot actie over te gaan.

In het eerste deel geef ik je daarom een krachtig kader mee om paniekaanvallen te begrijpen zodat je er ECHT iets aan hebt.

Deze inzichten zijn gebaseerd op mijn klinisch werk met mensen met angstproblemen, hetgeen ik weet uit recent onderzoek, maar ook op basis van hetgeen cliënten aangeven wat goed werkt. Daarnaast breng ik ook mijn eigen ervaring in. Angst begrijpen zeg maar van buiten- en binnenuit dus! Talk the talk. Walk the walk.

2. Meer zicht op “Waarom heb ik paniekaanvallen?”

Het tweede deel bouwt verder op het eerste en komt tegemoet aan een belangrijke vraag waar veel mee worstelen: WAAROM?

Waarom heb IK in godsnaam paniekaanvallen gekregen (en iemand anders niet)? Al mijn cliënten & alle personen die ik heb geïnterviewd vertelden me namelijk dat ze meer willen weten over het WAAROM maar dat niemand hier ooit ECHT een relevant antwoord heeft kunnen geven.

Immers … simpelweg leren ‘omgaan’ met paniek zonder precies te weten ‘waarom’ je zo overvallen wordt door een hoop ellende geeft geen overtuigend gevoel.

Mensen willen namelijk iets aan de oorzaak willen doen & niet louter leren hoe ze met de gevolgen van de oorzaak kunnen omgaan. We geven je in dit deel een hoop pistes
die je zelf kan gaan verkennen (al dan niet samen met je therapeut).

3. Effectieve Strategieën om met Angst om te gaan en Aan te pakken

Het laatste deel zal in de eerste plaats concrete strategieën aanreiken om beter met paniekaanvallen om te kunnen gaan zodat ze gradueel kunnen uitdoven. Vervolgens geven we enkele strategieën aan om ook aan de echte oorzaken van angst te gaan werken.

We sluiten af met een kleine bonus: een overzicht van belangrijke gezondheidstips die je kunnen helpen meer te halen uit je leven.

Hou die blog dus in de gaten!

Bedankt voor je vertrouwen,

Warme groet,
Michel Lahaye