Sociale angststoornis

Sociale angststoornissen worden tegenwoordig gezien als de meest voorkomende angststoornissen met een geschat voorkomen van 9.3% (Nederlandse gegevens, gebaseerd op het NEMESIS2 onderzoek, Trimbos-instituut, 2010).

Het gaat om een aanhoudende angst negatief beoordeeld te worden door andere mensen in situaties waarin men sociaal moet functioneren.  Deze angst kan betrekking hebben op het gedrag (onhandigheid, niet spontaan), bepaalde lichamelijke reacties zoals blozen of trillen of het zelfbeeld. (Keijsers, et al., 145).

Sociale angst kan zowel betrekking hebben op een specifieke sociale situatie maar ook op een veelvoud van situaties.  Bovendien maken we ook onderscheid tussen mensen die last hebben van performance angst (prestatieangst) en mensen die last hebben van interactieangst.

Mensen met sociale angst wachten langer om hulp te zoeken en kampen vaak al een lange tijd met hun problemen.  Onderzoek toont aan dat maar liefst 50 procent van de sociaal angstigen de stoornis al had op 11-jarige leeftijd.

Behandeling

We weten gelukkig steeds meer om mensen die kampen met sociale angsten te helpen.  Er wordt hiervoor het meest gebruik gemaakt van cognitieve gedragstherapie, socialevaardigheidstraining en levensechte (al dan niet door de therapeut begeleide) oefeningen (exposure in vivo).  De werkwijze kan echter verschillen van jouw klachten en persoonlijke tempo.

We werken dus steeds samen een programma uit dat jouw ritme volgt.

 

Gebruikte literatuur

Keijsers G., van Minnen A., Hoogduin K. (2011)
Protocollaire behandelingen voor volwassenen met psychische klachten.