Therapeutische referenties

Laatste update: 9 juni 2017

CoverAuteurJaarTitelOnderwerpNiveauBeschrijving
De Jongh, A. Ten Broeke, E.2013Handboek EMDR. Een geprotocolleerde behandelmethode voor de gevolgen van psychotrauma.EMDRBeginnerZeer didactisch opgebouwd boek met veel verhelderende praktijkvoorbeelden en vaakgemaakte fouten.  Aanrader voor elke beginnende EMDR-therapeut. Let er wel op dat het EMDR- protocol in Nederland op sommige punten verschilt van het protocol dat gebruikt wordt in de rest van de wereld. EMDR wordt in Nederland sterk(er) gedacht vanuit een cognitief- gedragstherapeutische visie op pathologie.
Grand, D.2013The Revolutionary New Therapy for Rapid and Effective Change.BRAINSPOTTINGBeginnerBoek van grondlegger David Grand over de Brainspotting- methode.  Dr Grand is eveneens een erkende EMDR- consultant (supervisor).  Tijdens het werken met EMDR bij cliënten ontdekte hij spontaan het effect van oogfixatie.  Een interessante aanvulling op  EMDR- therapie.  Minpuntje: BSP staat echter nog steeds in zijn kinderschoenen en aanvullend onderzoek is nodig.  Het onderzoek is vaak nog vaag geformuleerd en niet precies uitgevoerd.  Met de eigen cliënten heb ik al Brainspotting gedaan.  Ik kan voorlopig niet zeggen of het beter of minder goed werkt dan EMDR.  In elk geval is het een methode die de moeite waard is om te blijven volgen.
Hoogduin, K, Keijsers G.P.J., Van Minnen, Agnes.2017Protocollaire behandelingenCBTBeginnerKlassieke en protocollaire handboeken waarin de meest evidence-based aanpak staat beschreven per problematiek. Kan inspirerend zijn voor CG-therapeuten. Echter, de oorzaak van de klachten kunnen dieper liggen waardoor de protocollen niet altijd de gewenste effecten hebben.Deze inzichten zijn dus best te combineren met inzichten uit bv schematherapie, cognitieve analytische therapie, EMDR, …
Knipe, J.2014EMDR Toolbox: Theory and Treatment of Complex PTSD and DissociationEMDRGevorderdDit boek heeft me opnieuw aangezet te gaan duiken in de psychodynamische theorie.  Heerlijk boek en een van mijn persoonlijke favorieten omdat het aantoont hoe het overkoepelende AIP-model kan ingeschakeld worden in een breder therapeutisch plan.
Luber2009EMDR Solutions II: For Depression, Eating Disorders, Performance, and MoreEMDRGevorderdBevat grote verzameling aan protocollen voor allerlei specifieke doelgroepen en prolemen die mensen kunnen ervaren. Het lezen van dit boek kan inspirerend zijn om er vervolgens je eigen ding mee te doen, maar persoonlijk wijk ik ook snel af van deze protocollen.
Pace, P.2015Lifespan Integration: Connecting Ego States through TimeLIFESPAN INTEGRATIONBeginnerBoekje over LI van de grondlegster Peggy Pace.  Bevat de kern van de zaak maar een beter boek is dat van Catherine Thorpe.
Parnell, L.2013Attachment-Focused EMDR: Healing Relational Trauma.EMDRGevorderdBij de behandeling van trauma (en vooral complexe PTSD) is het niet alleen van tel de moeilijke situaties aan te pakken met EMDR, maar ook aandacht te hebben voor alle positieve (hechtings)ervaringen die mensen hebben dienen te missen. Dit boek van Parnell toont aan hoe je een hechtingsgerichte aanpak kan combineren met de kracht van EMDR om uiteindelijk mensen de kracht en hulpbronnen te geven om moeilijke gebeurtenissen uit het leven te kunnen aanpakken en integreren. Inspirerend werk!
Porges, S.2011The Polyvagal Theory: Neurophysiological Foundations of Emotions, Attachment, Communication, and Self-regulationNEUROGevorderdEen nieuwe en revolutionaire theorie stelt de klassieke opdeling die artsen, psychologen en andere hulpverleners op de schoolbanken hebben geleerd (nl: orthosympatische en parasympathische systemen) stevig in vraag.  Neurofysioloog Prof. Dr. Porges ontdekte dat deze klassieke opdeling ruimschoots tekortschoot en dat deze systemen eerder hiërarchisch zijn gestructureerd waarbij er sprake is van twee aparte takken van de nervus vagus met elk aparte gedragspatronen.  Deze wetenschappelijk knap onderbouwde theorie opent veel nieuwe deuren naar het begrijpen van psychopathologie en naar het ontwikkelen van nieuwe behandeltechnieken.  
Francine Shapiro -  Getting Past Your PastShapiro, F. 2012Getting Past Your Past: Take Control of Your Life with Self-Help Techniques from EMDR TherapyEMDRBeginnerBoek van de grondlegster van EMDR.  Goed voor de beginnende lezer.
Ten Broeke, E, Oppenheim J-H, De Jongh, A. 2012Praktijkboek EMDR I Casusconceptualisatie en specifieke doelgroepen.EMDRBeginnerOpnieuw zeer didactisch opgebouwd.  Logische lees-gevolg van het handboek EMDR.  Toont mooi aan dat EMDR niet enkel ingeschakeld kan worden bij PTSD (zoals vaak verkeerdelijk wordt gedacht door hulpverleners) maar ook bij andere problematieken. Let er wel op dat het EMDR- protocol in Nederland op sommige punten verschilt van het protocol dat gebruikt wordt in de rest van de wereld. EMDR wordt in Nederland sterk(er) gedacht vanuit een cognitief- gedragstherapeutische visie op pathologie.
Luber - EMDR Scripted ProcotolsShapiro, R2009Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) Scripted Protocols: Basics and Special Situations.EMDRGevorderdBevat grote verzameling aan protocollen voor allerlei specifieke doelgroepen en prolemen die mensen kunnen ervaren. Het lezen van dit boek kan inspirerend zijn om er vervolgens je eigen ding mee te doen, maar persoonlijk wijk ik ook snel af van deze protocollen.  Zo bestaan er onder meer protocollen voor uitstelgedrag maar ook voor urges en addicitions.
Catherine Thorpe - Lifespan IntegrationThorpe, C. 2013The Success and Strategies of Lifespan Integration.LIFESPAN INTEGRATIONBeginnerHeel didactisch boek opgebouwd aan de hand van verschillende praktijkvoorbeelden en therapeutische reflecties.
Praktijkboek Geïntegreerde Cognitieve GedragstherapieVerbraak, M., Ten Broeke, E., Korrelbloom, K. 2009Praktijkboek geïntegreerde cognitieve gedragstherapie.CBTBeginnerKlassiek en standaard protocollair handboek waarin de meest evidence-based aanpak staat beschreven per problematiek. Kan inspirerend zijn voor CG-therapeuten. Echter, de oorzaak van de klachten kunnen dieper liggen waardoor de protocollen niet altijd de gewenste effecten hebben.Deze inzichten zijn dus best te combineren met inzichten uit bv schematherapie, cognitieve analytische therapie, EMDR, …
Praktijkboek EMDR Deel IIOppenheim, H-J.2016Praktijkboek EMDR II. Toepassingen voor nieuwe patiëntengroepen en stoornissenEMDRGevorderdHet tweede Nederlandstalige praktijkboek EMDR voor nieuwe patiëntengroepen en stoornissen. Bevat ondermeer aanpakken rond vroege interventies, ouderen, vluchtelingen, psychosen, autisme, boosheid, OCD, personen met een verstandelijke beperking, OCD, stemmingsstoornissen, verslaving, ...
Vraagbaak EMDRDe Jongh, A. , Ten Broeke, E.2011Vraagbaak EMDR. Oplossingen en tips voor EMDR behandelingenEMDRGevorderdNederlandstalig boekje met antwoorden op vaakgestelde problemen tijdens een EMDR- behandeling. Concreet, handig en didactisch opgebouwd!

Een gedachte over “Therapeutische referenties

  1. Pingback: EMDR and Dissociation – The Progressive Approach | Angstvrij.be | Psycholoog Kessel-Lo en Leuven

Reacties zijn gesloten.