Wat heeft een Verstopte Afvoer in de Keuken te maken met Psychologie?

Gisteren kwam ik laat thuis aan, na een lesopdracht in Antwerpen. Ik opende de deur, hing mijn jas aan de kapstok en flikkerde de huissleutels in het bakje aan de muur. Ik besloot nog even wat te acclimatiseren in de zetel en een thee te maken. Toen ik in de keuken kwam aangesloft om wat water op te zetten, zag ik dat onze afwasbak tekenen van vreemdsoortige moerasvorming vertoonde. What the h#?

Juist! Nu wist ik het weer! Estelle (mijn vrouw) had me hier nog een snel berichtje rond gestuurd. “Michel, de afvoer is verstopt, laat het water erin staan, het is een product om de afvoer te ontstoppen”.

So far so good. Ik maakte mijn thee, liet de afwasbak voorlopig voor wat het was & ging slapen.

Maar ’s ochtends stond het water er nog in … en dan voel je gewoon al wat dat betekent: “Ah nee hé … ik ga dit hier vandaag waarschijnlijk moeten gaan oplossen, maar wanneer & hoe lang gaat dat duren? Ik heb hier echt geen zin in

Uiteindelijk heeft het tot na het middageten geduurd vooraleer ik EN de tijd EN de schwung had om me er aan te zetten. Ik stelde me eerlijk gezegd al de meest vreselijke dingen voor … iets met veel emmers smurrie, tangen uit mijn werkbak die niet gingen passen & een tweetal ritjes naar “den Brico” om te vragen hoe ik alles terug in elkaar zou kunnen draaien.

Maar … niks van dat alles vandaag! Het enige dat ik diende te doen was even te draaien, het water en de rommel er uit te laten lopen, en de boel terug dicht te draaien.  Het hele loodgietersmanoeuvre was klaar in minder dan 4 minuten!

Toen ik alles terug in de kast had geladen, viel het me op hoeveel dingen in het leven eigenlijk er parallel lopen met zo’n eenvoudig afvoerprobleem. Volg maar even mee:

  • We laten het veel te ver komen waardoor onze afvoer verstopt geraakt.
  • Hierdoor hebben we meestal meer (vervelend) werk achteraf (dan tijdens & na de dagelijkse afwas) …
  • Onze afvoer wordt meestal nooit door grote dingen wordt verstopt,
    maar door een opéénstapeling van kleine dingen doorheen de tijd.
  • We vertonen daarbij een vreemde overlevingstendens om deze dingen te negeren & op de lange baan te schuiven.
  • We hebben de neiging eerst de grotere middelen in te schakelen (symptoombestrijding/ontstopper) om het probleem op te willen lossen (in plaats van grondig te onderzoeken wat de oorzaak is en het vervolgens bij de wortel aan te pakken).

En … zeg eens … hoe zit het met jouw afwasbakken?